Votes
0
Product:
iClone 7
Version:
7.41
Status:
Assigned
Issue 5266
Wrong texture (material) applied to some parts of a prop
Sometimes the wrong texture images get applied to part of a prop.

CROSS-REFERENCE ISSUE #5237:
https://www.reallusion.com/FeedBackTracker/Issue/Wrong-shaders-assignment-in-mi-export-files-on-complex-props
This might be the same thing the user "4u2ges" reported, just reported from a different perspective.



TO DUPLICATE THE PROBLEM:

1) Download this project: https://app.box.com/s/zdshxvgcc7bj5hs71p6uf2dgws5mi7ic
1.1) This file will CONSISTENTLY demonstrate the problem

2) To duplicate the same view as in the attached images:
2.1) Move the scrubber to FRAME #2556
2.2) Verify you are using Camera = "Frame 2556"

3) "Save MI Scene"
3.1) Render in Iray

4) You will see the license plate is using the image from the headlights



ADDITIONAL NOTES:
A) The V-shaped tail lights should be bright. They have the wrong textures applied too.
B) There is also an error on the GLASS. It is more visible in some other images, attached. See the "checkered" pattern in a couple places, and the "gray" look of the rear passenger window.
C) I hand-edited the .mi file, replacing the reference to IrayImage_41.jpg with IrayImage_44.jpg, and it rendered the license plate correctly.
OS: Windows 7
Attachment:
  • Bug - Wrong texture for license plate.jpg
  • Bug - Frame 2556 license plate - Wrong textures - annotated.jpg
  • Bug - wrong textures - Frames 1601-1800_39.jpg
  • Bug - Frame 2556 license plate - fixed - annotated.jpg
  •  8
  •  2700
Submitted byjustaviking
1 2
COMMENTS (8)
justaviking
UPDATE about the red tail lights --- Apparently they are covered by "single-sided" surface which iClone can see through but Iray cannot.  So the tail lights do not light up in Iray because of a modeling error.  I should be able to fix that by using an Opacity map on the offending surface so Iray can see the red lights.

THE LICENSE PLATE AND GLASS WINDOWS ARE STILL AN ACTUAL ERROR.
justaviking
THIS IS A CRITICAL ISSUE.

User Gurgen ("4u2ges") has probably described the issue more accurately, as a "shader assignment" issue, as opposed to pointing to the wrong texture file.

1) Remember this works okay in Preview mode, but the ERROR OCCURS when you do "SAVE MI SCENE"
2) Gurgen's Issue entry...   https://www.reallusion.com/FeedBackTracker/Issue/Wrong-shaders-assignment-in-mi-export-files-on-complex-props
3) More comments by Gurgen in the forum...   https://forum.reallusion.com/400781/RE-Beta-6-Issues-and-Suggestions?PageIndex=9#bm401578
justaviking
I do NOT believe it is a "backface culling" issue, or anything related to the geometry or the material itself.

Repeating my Jan 13 comment:
Works = Iray Preview
Works = Iray "iClone Render"
FAILS = Iray "Save Mi Scene"

It actually ASSIGNS THE WRONG TEXTURE FILE.  The "tail light" image is applied to the license plate, and a similar issue occurs on the glass.  That is why I was able to easily "fix" the .mi file, simply by hand-editing the file to link the license plate to the correct image file.

The vast majority of textures are assigned correctly, but for some reason, some are assigned incorrectly.
Feedback Tracker Admin
Hi justaviking,

Please see the second bullet of the Materials section in the link bellow, and see if this is your case?
http://manual.reallusion.com/Iray_Render_Plug_in/ENU/1/Default.htm#Iray_Plugin/1.0/08_Troubleshooting/Known%20Issues.htm%3FTocPath%3D_____10

Reallusion
justaviking
Jan 9 Beta...
Just letting you know, "Preview" and "iClone Render" options seem to be okay, but "Save MI File" is still broken.
Attachment:
  • Moonshine - 0b - Minimialize for debugging2 - Annotated.jpg
  • Moonshine - 0b - Minimialize for debugging3 - Annotated.jpg
1 2